Texel Airshow 2018 nl

Door Bl@ckbird op vrijdag 17 augustus 2018 17:45 - Reacties (6)
Categorie: Fladderen.., Views: 9.683

Open dagen van de Luchtmacht, Royal International Air Tattoo in Fairford, Farnborough International Airshow, Breda Airshow... In het verleden heb ik verschillende airshows in binnen- en buitenland bezocht. Afgelopen
4 augustus werd de Texel Airshow gehouden op vliegveld Texel. Echter dit keer was het anders... Dit keer ben ik er heen gevlogen als piloot. :)

Maanden van tevoren heb ik een tijdslot aangevraagd bij de toren van Texel Airport. Op dat tijdstip wordt je geacht te landen en te vertrekken. Omdat meer dan 200 vliegtuigen het eiland bezochten, zijn er speciale procedures om te volgen voor vertrekkend- en landend verkeer. Deze procedures en slottijden kan je hier bekijken.

Na de nodige voorbereidingen en een stop bij de fuel station, zijn we van Lelystad Airport naar Texel gevlogen. Het laatste stukje staat op film. Links zie je 200+ kisten geparkeerd staan. Zo'n 80 kisten zijn eerder gekomen en hebben één of meerdere nachten op Texel doorgebracht. Veel hadden een tentje meegenomen en hebben gekampeerd met een tentje onder de vleugels van hun kist.Na de landing wordt je opgewacht door marshallers op motoren. Zij begeleiden je naar je parkeerplek. De Royal Jordanian Falcons waren er ook. Bij verschillende airshows heb ik ze voor m'n camera gehad. Dit keer moest ik een stukje door het gras taxiën want ze gebruikten de main taxiway. 8)

Ik kon aansluiten achter de PH-TDI. Deze kist is ook onderdeel van de vloot van de Diamond Flyers. Wat later in onderstaande video, zie je hoe druk het was.Ze hadden ook een oude VW Kever in gebruik om kisten te begeleiden.Iemand had zelfs z'n Cessna Citation privé-jet meegenomen. Blijkbaar kan het ding op een grasbaan landen. Iets om de volgende keer te overwegen... :PTickets had ik al via internet geregeld. Na 15,- landingsgeld af te hebben getikt, kreeg ik een festivalbandje. Wit voor vrijwilligers, oranje voor VIP's en paars voor piloten 8)Foto's en video's van de Texel Airshow zijn overal op het web en Youtube te vinden. Ik wil nog wel even stil staan bij de Pipistrel Taurus Electro. Dit is het eerste elektrische vliegtuig in Nederland. Voor en achter in dit lichtgewicht vliegtuig zitten de accu's. Hier vind je een aardige video over deze machine. Het bereik van deze kist is beperkt, maar hij is prima te gebruiken voor vlieglessen. De grootste kostenpost van vlieglessen is immers het brandstofgebruik.Hoewel het weken lang in Nederland mooi weer is geweest, kwam er uitgerekend tijdens de vliegshow wat laaghangende wolken voorbij. Hierdoor moest het Breitling Jet Team het lage vliegprogramma uitvoeren. De Royal Jordanian Falcons waren het sluitstuk van de dag, maar vanwege het weer moesten ze helaas hun vliegprogramma annuleren.

Na een mooi dag, was het weer tijd om naar huis te gaan. Dat idee dat je je auto in een parkeergarage hebt gestalt, maar je weet niet meer precies waar... Dat gevoel van: "Waar had ik hem ook al weer geparkeerd... ?" Dat dus... En er zit geen centrale deurvergrendeling / alarmlichten op m'n vliegmachien. 8)7Er stond een flinke file om te mogen starten... Weer eens wat anders dan rij aan rij staan op de snelweg. :POp de terugweg hingen er boven het Wad nog wat flinke stapelwolken. Erg mooi om te zien. Je krijgt echt het gevoel één te zijn met de natuur.Tijdens de vliegshow gaven de Dutch Thunder Yaks een demonstratie formatie vliegen. Hun thuisbasis is ook Lelystad Airport en ik zie ze dan ook regelmatig. We vlogen achter ze aan op de terugweg naar Lelystad: Zij wat lager en wij wat hoger. Langs de kust van Medemblik zetten ze nog even de "smoke" er op. Normaal zie je dat van onderen, maar wij zagen dat van bovenaf. Erg gaaf om te zien. Helaas heb ik er geen foto of video van. Bij het vliegveld deden ze ook nog een "break" om de formatie te breken. Leuk om te zien en te horen op de radio.Na de landing de kist naar binnen rollen, logboeken invullen en terug kijken op een mooie dag. :)Met dank aan Wilco voor het schieten van de plaatjes en video's.

Boeing van Links! nl

Door Bl@ckbird op vrijdag 22 juni 2018 22:00 - Reacties (9)
Categorie: Fladderen.., Views: 6.308

Tweede Pinksterdag heb ik een rondje Randstad gevlogen. De route was Lelystad Airport, Utrecht, Dordrecht, Van Brienenoordbrug, over downtown Rotterdam en de Erasmusbrug richting Maasvlakte, langs Scheveningen, Noordwijk, Leiden, Utrecht en terug naar Lelystad Airport. Je vliegt dan door de CTR van Rotterdam Airport, wat gecontroleerd luchtruim is. Je moet dan (online) een vliegplannetje indienen en bij Dordrecht een klaring vragen (en die klaring ook krijgen) om de CTR te mogen crossen. Wat extra werk, maar het resultaat mag er wezen.

Je vliegt dan door het naderingsgebied van Rotterdam Airport. Geen probleem want daar heb je toestemming van Rotterdam Tower voor gekregen. Nu blijkt, dat ik in een video zit van een Boeing 737 piloot van Transavia. 8) What are the odds.. !!?? :PVanaf 11:20
[ATC] 85Hotel VFR traffic at your 2 o'clock. Range is 5 miles, 1200 feet descending to 1000, will be clear of the ILS Area in time.
[TRA85H] Roger, bedankt voor de informatie, 85Hotel.
^^^ Heey.. Ze hebben het over mij! :P ^^^

Vanaf 14:05
[ATC] Papa-Lima-Papa See you leaving CTR in the West, Frequency change is approved. Tot ziens!
[Bl@ckbird] Bedankt en tot ziens, frequency change approved. PH-FLP.
Oh ja.. Wat foto's van onderweg:


Links Dordrecht, rechts Zwijndrecht.


Bijna overhead de Van Brienenoordbrug.
Dit is Visual Reporting Point Foxtrot. Links is de Kuip.(Bijna) Overhead Erasmusbrug.


Maasvlakte


Scheveningen

Up in the Sky... nl

Door Bl@ckbird op vrijdag 2 maart 2018 13:37 - Reacties (1)
Categorie: Fladderen.., Views: 1.930

Een krappe week geleden was het alweer 2 jaar geleden dat ik first solo ben gegaan. Vanwege tijdgebrek heb ik daarna helaas niet veel blogs meer kunnen posten, maar ondertussen heb ik niet stil gezeten. Begin november 2016 ben ik geslaagd voor m’n vliegbrevet. Het waren een paar mooie dagen in november, dus daar heb ik meteen gebruik van gemaakt en een examenvlucht geboekt. En met succes 8-)

Die zelfde week had ik ook een examen staan voor hercertificering van VMware VCP. Vanwege tijdgebrek was ik daarvoor gezakt, maar ik had een goed excuus. Niet veel later is ook VCP goed gekomen. Afgelopen jaar heb ik mooie tochten gemaakt met familie en vrienden. Afgelopen herfst heb ik vanwege het weer niet kunnen vliegen, maar de eerste vlieg uurtjes van 2018 zijn alweer geschreven.

Precies 2 jaar (+1 dag) na m'n first solo, was ik op Texel. En wat kan je dan beter doen, dan dat vieren met taart en cappuccino :PBij vertrek van Lelystad kwam de Fouga Magister straaljager ook nog even een saluut brengen. (Althans... Dat mag ik mezelf dan graag wijs maken :P ) Links is de tijdelijke verkeerstoren te zien die Lelystad Airport heeft geleend van Defensie.Even wuiven.. Hij maakte er een leuke show van. :)Best druk op een winterse zaterdag in februari:Zaterdag 28 april organiseren de Diamond Flyers (m'n vliegclub), Nimbus Air (waar ik vlieglessen heb gedaan) en Aeglia (waar ik m'n vliegmedische keuring heb gedaan) overigens een open dag.
Wat kun je op de open dag allemaal zien, doen en verwachten?
  • Uiteraard onze vliegtuigen bekijken! We beschikken over een motorzwever (Super Dimona HK36TC), twee Katana’s (Diamond DA20), drie Diamond DA40 vliegtuigen met conventionele cockpits en een Diamond DA40 met glass cockpit. Ook de tweemotorige DA42 is aanwezig om te bewonderen.
  • Je krijgt informatie over de vliegtuigen, de stichtingen en het vliegen zelf. Er staan de hele dag ervaren vlieginstructeurs paraat.
  • We geven informatie over het vliegbrevet en de opleiding om deze te behalen.
  • Onze G1000 flight simulator en misschien er zelfs even op vliegen.
  • Medische informatie voor (aspirant)piloten. Ook onze ervaren artsen zijn de hele dag aanwezig; je kunt bijvoorbeeld je bloeddruk en/of ogen laten meten.Voorproefje zien? Kijk op https://vimeo.com/100923940
  • En … wanneer het weer het toelaat, kan er ook gevlogen worden! Jij beklimt dan natuurlijk de linker stoel en gaat vliegen onder leiding van een van onze bekwame instructeurs.
De uitnodiging is geschreven voor mensen die hun brevet willen halen, maar iedereen die geïnteresseerd is in General Aviation is natuurlijk van harte welkom. Ik ben er zelf in de middag.

Vooruit.. Nog één foto om het af te leren :) Dit keer ergens boven de IJssel.

Second Solo! nl

Door Bl@ckbird op maandag 4 april 2016 08:00 - Reacties (8)
Categorie: Fladderen.., Views: 3.560

Na mijn First Solo op 16 februari, heb ik maar twee keer weer gevlogen. Vanwege het slechte weer was dit met mijn instructeur. Daarna heb ik zelfs een kleine maand niet gevlogen. ('k Ben wel op vliegveld Lelystad geweest, maar het weer was te slecht om het dan een zinvolle les te laten zijn.) Of het zicht was te slecht, of er stond te veel wind, of de wolken hingen te laag. Afgelopen vrijdag was het echter perfect weer en daar heb ik even flink misbruik van gemaakt! :P

Eerst hebben we de les doorgenomen en daarna heb ik 35 minuten met m’n instructeur gevlogen. De wind kwam uit het Noord-Oosten en Runway 05 was in gebruik. In Nederland komt de wind meestal uit het Zuid-Westen, waarbij dan Ruway 23 in gebruik is. Tijdens al mijn afgelopen vlieglessen is di misschien maar één of twee keer voor gekomen. In plaats dan je opstijgt en linksaf gaat, moet je nu rechtsaf. (Right-hand circuit.) De wereld (en je oriëntatie punten) zien er dan net iets anders uit.

Na het verlaten van het vliegveld zijn we tussen Swifterbant en Dronten door gevlogen. In de Flevopolder lopen verschillende vaarten (sloten vanuit de lucht gezien) die je handig kan gebruiken om de weg weer terug te vinden. Na Dronten hebben we het tweede “slootje” genomen richting Biddinghuizen. Een ongeschreven afspraak is dat we rechts van de provinciale weg naar Biddinghuizen blijven, want rechts van de weg zit een zweefvliegveld. Van m’n instructeur moest ik extra afstand houden van provinciale weg, want met het mooie weer waren ook de zwevers druk bezig met fladderen.

Je komt daarna vanzelf bij verplicht meldpunt Bravo, waarna je een weggetje parallel aan de N302 volgt op 700 voet hoogte, om terug op Lelystad Airport te geraken.. Daarna hebben we nog 5 landingen geoefend en heb ik m’n instructeur bij de hangaar af gezet. Ik kreeg nog een bewijsje mee dat ik solo mocht vliegen en daarna mocht ik weer alleen op pad. En dit keer wat verder van huis..

Na de run-up waarbij o.a. de motor getest wordt, moest ik een tijd wachten voor ik mocht oplijnen op de runway. Mooi weer, erg druk, dus veel landende kisten. Omdat ik geen passagier had (in de vorm van een instructeur) steeg de kist erg snel en al snel zat ik op circuit hoogte van 700 voet. Bij Dronten zag ik een mooie schip op het Ketelmeer varen wat vol in de zeilen zat. Ik wilde niet teveel van de route afwijken, dus na een rondje bootje kijken ben ik weer terug gefladderd richting Biddinghuizen.

Bij het zweefvliegveld waren ze met maar één zwever aan het vliegen en het was een relaxte vlucht terug naar Lelystad. Bij het aanvliegen voor de landing had ik wat teveel snelheid, dus ik heb wat hoogte gemaakt om snelheid te verliezen. De landing was erg “smooth” en ik was er erg tevreden over; Ik ben wel eens harder gestuiterd.. Laat ik he zo zeggen :)

Tijdens het taxiën terug naar de hangaar, zag ik drie bekenden staan: Mijn instructeur, de eigenaar van de vliegschool en de instructeur die mijn progressie testen af neemt. Lekker in de zon, mijn verrichtingen te beoordelen. Mijn instructeur was m’n smooth landing ook opgevallen: “Elke landing waar je vandaan kan lopen is een goede landing en elke landing waar we de kist kunnen hergebruiken is een perfecte landing.” :P

Oh ja.. Plaatjes en video’s:


Second Solo op de PH-FLP @ Rondje FlevopolderVliegend richting Biddinghuizen, met aan de rechterkant Dronten.Biddinghuizen, met daar achter het Veluwemeer.De provinciale weg richting Biddinghuizen, met erg in de verte het altijd mooie Harderwijk."Pappa-Hotel Foxtrot-Lima-Pappa.. Switching off! Bedankt!"
( Met het bewijs dat Lelystad inderdaad onder zeeniveau ligt.)

Bills, Bills, Bills... nl

Door Bl@ckbird op vrijdag 4 maart 2016 18:00 - Reacties (15)
Categorie: Fladderen.., Views: 7.459Regelmatig krijg ik de vraag wat het nou kost: Zo’n vliegbrevet.. De goedkoopst manier om te vliegen is lid worden van een zweefvlieg club. Voor zo’n 70 euro per maand ben je lid en binnen 2 jaar kan je een zweefvliegbrevet halen.Zweven vind ik de meest pure vorm van vliegen, maar je hebt een heel team nodig om in de lucht te komen. (Dat is dan weer erg gezellig.) Om grotere afstanden te overbruggen maken zweefvliegers gebruik van opstijgende lucht (thermiek). Bij zweefvliegen ben je dus erg afhankelijk van het weer. Even naar Texel voor een kopje koffie, naar Zeeland voor mosselen of naar Duitsland voor een hamburger is er met zweven niet bij.

Net als met veel andere hobby’s, ligt het er met vliegen maar net aan hoeveel geld je wil uitgeven. Met een LAPL brevet mag je éénmotorige vliegtuigen besturen met een maximum gewicht van 2000kg en 4 inzittenden. Wil je extra aantekeningen halen (Flight Instructor of Instrument Rating, vliegen op instrumenten) of als je naar het buitenland wil, dan heb je een PPL brevet nodig. (Private Pilot License).

Aangezien ik in de toekomst misschien iets met aerobatics wil gaan doen (stuntvliegen voor leken) of een vliegtuigje wil huren, ben ik bezig om m’n PPL brevet te halen. Je hebt dan gewoon meer mogelijkheden. Om een PPL brevet te halen moet je rekening houden met 10 tot 15.000 Euro aan kosten. Om je brevet te halen ben je één of twee jaar bezig met vlieglessen en theorie examens, dus dit bedrag hoef je niet in één keer op te hoesten.

Een aantal jaar geleden had ik de mogelijkheid om aerobatics te doen op vliegveld Teuge. Dit was met een voormalig F16 piloot die daarna bij KLM is gaan vliegen. Erg gaaf om te doen! 8) Ik had een vriend gevraagd om met m’n telelens wat foto’s te schieten. Met het naar binnen rollen van de kist in de hangaar toch maar even gevraagd wat dat dan kost.. Zo’n vliegbrevet. Dat is een flink bedrag, maar toen wees die instructeur naar m’n foto apparatuur. ( Wat ook wel prijzig was.) Sommige mensen geven geld uit aan foto apparatuur, sommige mensen hebben een luxe caravan (met grote auto om hem te trekken + winterstalling + een vaste plek op een camping + een inventaris), sommige mensen maken verre reizen, sommige mensen wonen in een groot huis met hoge vaste lasten, sommige mensen roken een pakje sigaretten per dag; Het is een kwestie van waar je prioriteit in het leven aan geeft.

Het probleem van een vliegbrevet is dat je er nogal gretig van wordt :) Naast het standaard vliegen op zicht, kan je aantekeningen halen om op instrumenten te vliegen. (Wat weer een hele opleiding an sich is, plus dat je een kist moet vliegen die voorzien is van navigatieapparatuur en dus duurder is om te vliegen.) Je wil misschien een mooie, persoonlijke headset kopen, of een iPad met Skydemon navigatie software. Of je wil misschien wat met aerobatic gaan doen. Een aardig overzichtje van ratings die je bovenop je PPL kan halen, is hier te vinden.

Een PPL vliegbrevet is 2 jaar geldig. Om een brevet geldig te houden, moet je in de 12 maanden voordat een brevet verloop 12 vlieguren maken. Dit is inclusief een vlieguur met een instructeur die kijkt of alle vaardigheden in orde zijn. Kom je niet aan deze 12 uren, dan moet je een prof-check doen. Dit is een verkort examen.

Om praktijk examen te mogen doen, moet je minimaal 45 uur gevlogen hebben. Sommige mensen hebben meer vlieguren nodig, sommige minder. Maar dan wordt je door je instructeur op pad gestuurd om oefeningen te doen. Het wettelijke minimum is 45 uur. Wat vertraging oplopen is overigens goed mogelijk: Het zicht moet voldoende zijn op te mogen vliegen en zeker tijdens de herfst periode is dit niet altijd het geval. Als je dan een aantal weken niet kan vliegen (vanwege het weer, je werk, vakanties, etc.) kan je makkelijk wat terugvallen en heb je een les nodig om je skills weer op hetzelfde niveau te krijgen. Momenteel heb ik 2 vlieglessen per week gepland en vooral afgelopen november/december zijn redelijk wat lessen uitgevallen vanwege het weer. Gelukkig wordt het lente, de dagen langer en het weer hopelijk beter :)


Thuis kraak helder blauw, maar Lelystad Airport in dichte mist... :|

Ik heb een aandeel in een stichting die twee Diamond DA20 Katana’s heeft. Dit aandeel kost éénmalig zo’n 3300 Euro. Vindt je vliegen niet meer leuk, of wil je een grotere kist vliegen, dan kan je dit aandeel weer verkopen. Per jaar komt er nog zo’n 450 Euro aan stalling en verzekeringskosten bij. Vliegen doe ik voor 88 Euro per vlieguur. (Dus de tijd dat de motor echt draait.) Dit is inclusief brandstof en afschrijving van de motor en propeller. Daarnaast ben je nog wat landingsgeld kwijt. Een lokale landing op Lelystad kost 7,50. Vlieg je naar een ander veld, dan maak je een overland vlucht. Landingsgeld is dan ook hoger. ( 19,25 Euro voor Teuge bijvoorbeeld. ) Hoe zwaar je kist is, hoeveel herrie hij maakt, weekend tarief, dat speelt allemaal mee bij de hoogte van het landingsgeld. Je kan met een sportvliegtuigje zelfs op Schiphol Oost landen, maar het landingsgeld is hier iets van 150 of 200 Euro ofzo.. Duitsland is dan wel lekker goedkoop om op te vliegen. Münster / Osnabrück is een relatief groot, gecontroleerd veld met luchtverkeersleiding en landingsgeld is hier nog geen 7 Euro :)


Mijn eerste "overlandje naar Vliegveld Teuge.

Wil ik een Diamond DA20 Katana huren bij een commerciële partij, dan ben ik in plaats van 88,- bijvoorbeeld 150,- Euro per uur kwijt. Een tweemotorige Diamond DA42 Twinstar kost bijvoorbeeld 425,- per uur. Een relatief high-end Pitts Special waarmee je aerobatics kan doen, kost 215,- Euro per half uur. Een aandeel in een 4 persoons Diamond DA40 kost 8500,- Euro. Een aandeel in een DA40G met Garmin G1000 glazen cockpit is een paar duizend euro duurder. Bottomline: Hoe groter de kist, hoe zwaarder de motor, hoe meer gadgets (navigatie apparatuur), hoe prijziger het is om het te vliegen. Wil je een kist huren, dan gaat de verhuurder eerst een check-out met je doen, zodat je alle ins-en-outs van de kist leert. En daarna krijg je hem afgetankt mee.

Mijn strategie is een aandeel in een Diamond Katana om gewoon relatief goedkoop te lessen en rond te fladderen als ik klaar ben met lessen. Als ik later iets met aerobatics wil doen, of met meer mensen langere tochten maken, dan kan ik altijd een grotere kist huren. Een brevet halen is vrij prijzig omdat je niet alleen kosten voor het vliegtuig hebt, maar ook je instructeur moet betalen. Met een PPL vliegbrevet mag je jezelf niet commercieel verhuren als piloot. Daarvoor heb je een CPL (Commercial Pilot License ) nodig. Wat wel mag, zijn kosten delen. Dus voor 44 euro pp, plus wat landingsgeld kan ik met een passagier vliegtripjes maken naar binnen- en buitenland. :)

Hopelijk heeft dit verhaal wat duidelijkheid gegeven over de kosten van een vliegbrevet. Heb je vragen of wil je meer weten over het halen van een vliegbrevet, laat dat even hieronder weten in de reacties!


Lekker vliegweer! De politie-heli houdt een oogje in het zeil..