Texel Airshow 2018

Door Bl@ckbird op vrijdag 17 augustus 2018 17:45 - Reacties (6)
Categorie: Fladderen.., Views: 3.974

Open dagen van de Luchtmacht, Royal International Air Tattoo in Fairford, Farnborough International Airshow, Breda Airshow... In het verleden heb ik verschillende airshows in binnen- en buitenland bezocht. Afgelopen
4 augustus werd de Texel Airshow gehouden op vliegveld Texel. Echter dit keer was het anders... Dit keer ben ik er heen gevlogen als piloot. :)

Maanden van tevoren heb ik een tijdslot aangevraagd bij de toren van Texel Airport. Op dat tijdstip wordt je geacht te landen en te vertrekken. Omdat meer dan 200 vliegtuigen het eiland bezochten, zijn er speciale procedures om te volgen voor vertrekkend- en landend verkeer. Deze procedures en slottijden kan je hier bekijken.

Na de nodige voorbereidingen en een stop bij de fuel station, zijn we van Lelystad Airport naar Texel gevlogen. Het laatste stukje staat op film. Links zie je 200+ kisten geparkeerd staan. Zo'n 80 kisten zijn eerder gekomen en hebben één of meerdere nachten op Texel doorgebracht. Veel hadden een tentje meegenomen en hebben gekampeerd met een tentje onder de vleugels van hun kist.Na de landing wordt je opgewacht door marshallers op motoren. Zij begeleiden je naar je parkeerplek. De Royal Jordanian Falcons waren er ook. Bij verschillende airshows heb ik ze voor m'n camera gehad. Dit keer moest ik een stukje door het gras taxiën want ze gebruikten de main taxiway. 8)

Ik kon aansluiten achter de PH-TDI. Deze kist is ook onderdeel van de vloot van de Diamond Flyers. Wat later in onderstaande video, zie je hoe druk het was.Ze hadden ook een oude VW Kever in gebruik om kisten te begeleiden.

https://tweakers.net/ext/f/czs0yD8XVq9yr4tnn2408fBU/medium.jpg

Iemand had zelfs z'n Cessna Citation privé-jet meegenomen. Blijkbaar kan het ding op een grasbaan landen. Iets om de volgende keer te overwegen... :P

https://tweakers.net/ext/f/SU6wPtQefzTqSSOrpRpx0rPc/medium.jpg

Tickets had ik al via internet geregeld. Na 15,- landingsgeld af te hebben getikt, kreeg ik een festivalbandje. Wit voor vrijwilligers, oranje voor VIP's en paars voor piloten 8)

https://tweakers.net/ext/f/hMUHNyHlgbiXSy4B0iygsUsI/medium.jpg

Foto's en video's van de Texel Airshow zijn overal op het web en Youtube te vinden. Ik wil nog wel even stil staan bij de Pipistrel Taurus Electro. Dit is het eerste elektrische vliegtuig in Nederland. Voor en achter in dit lichtgewicht vliegtuig zitten de accu's. Hier vind je een aardige video over deze machine. Het bereik van deze kist is beperkt, maar hij is prima te gebruiken voor vlieglessen. De grootste kostenpost van vlieglessen is immers het brandstofgebruik.

https://tweakers.net/ext/f/Tz8qmy2pU6ihKpPfxwGBhifR/medium.jpg

Hoewel het weken lang in Nederland mooi weer is geweest, kwam er uitgerekend tijdens de vliegshow wat laaghangende wolken voorbij. Hierdoor moest het Breitling Jet Team het lage vliegprogramma uitvoeren. De Royal Jordanian Falcons waren het sluitstuk van de dag, maar vanwege het weer moesten ze helaas hun vliegprogramma annuleren.

Na een mooi dag, was het weer tijd om naar huis te gaan. Dat idee dat je je auto in een parkeergarage hebt gestalt, maar je weet niet meer precies waar... Dat gevoel van: "Waar had ik hem ook al weer geparkeerd... ?" Dat dus... En er zit geen centrale deurvergrendeling / alarmlichten op m'n vliegmachien. 8)7Er stond een flinke file om te mogen starten... Weer eens wat anders dan rij aan rij staan op de snelweg. :POp de terugweg hingen er boven het Wad nog wat flinke stapelwolken. Erg mooi om te zien. Je krijgt echt het gevoel één te zijn met de natuur.Tijdens de vliegshow gaven de Dutch Thunder Yaks een demonstratie formatie vliegen. Hun thuisbasis is ook Lelystad Airport en ik zie ze dan ook regelmatig. We vlogen achter ze aan op de terugweg naar Lelystad: Zij wat lager en wij wat hoger. Langs de kust van Medemblik zetten ze nog even de "smoke" er op. Normaal zie je dat van onderen, maar wij zagen dat van bovenaf. Erg gaaf om te zien. Helaas heb ik er geen foto of video van. Bij het vliegveld deden ze ook nog een "break" om de formatie te breken. Leuk om te zien en te horen op de radio.

https://tweakers.net/ext/f/dAGPdCSHwxarGAHAdsn5pQgA/medium.jpg

Na de landing de kist naar binnen rollen, logboeken invullen en terug kijken op een mooie dag. :)

https://tweakers.net/ext/f/fQKjOAHWoXlFD0tNTtbofIYz/medium.jpg

Met dank aan Wilco voor het schieten van de plaatjes en video's.

Boeing van Links!

Door Bl@ckbird op vrijdag 22 juni 2018 22:00 - Reacties (9)
Categorie: Fladderen.., Views: 4.341

Tweede Pinksterdag heb ik een rondje Randstad gevlogen. De route was Lelystad Airport, Utrecht, Dordrecht, Van Brienenoordbrug, over downtown Rotterdam en de Erasmusbrug richting Maasvlakte, langs Scheveningen, Noordwijk, Leiden, Utrecht en terug naar Lelystad Airport. Je vliegt dan door de CTR van Rotterdam Airport, wat gecontroleerd luchtruim is. Je moet dan (online) een vliegplannetje indienen en bij Dordrecht een klaring vragen (en die klaring ook krijgen) om de CTR te mogen crossen. Wat extra werk, maar het resultaat mag er wezen.

Je vliegt dan door het naderingsgebied van Rotterdam Airport. Geen probleem want daar heb je toestemming van Rotterdam Tower voor gekregen. Nu blijkt, dat ik in een video zit van een Boeing 737 piloot van Transavia. 8) What are the odds.. !!?? :PVanaf 11:20
[ATC] 85Hotel VFR traffic at your 2 o'clock. Range is 5 miles, 1200 feet descending to 1000, will be clear of the ILS Area in time.
[TRA85H] Roger, bedankt voor de informatie, 85Hotel.
^^^ Heey.. Ze hebben het over mij! :P ^^^

Vanaf 14:05
[ATC] Papa-Lima-Papa See you leaving CTR in the West, Frequency change is approved. Tot ziens!
[Bl@ckbird] Bedankt en tot ziens, frequency change approved. PH-FLP.
Oh ja.. Wat foto's van onderweg:

https://tweakers.net/ext/f/bwbXorVPQt1lPux1ag5maNAz/medium.jpg
Links Dordrecht, rechts Zwijndrecht.

https://tweakers.net/ext/f/dMeESllIZouNSQiqPb6ID1Jv/medium.jpg
Bijna overhead de Van Brienenoordbrug.
Dit is Visual Reporting Point Foxtrot. Links is de Kuip.


https://tweakers.net/ext/f/f5EznPzwnISAqB8qhtUs2zmE/medium.jpg
(Bijna) Overhead Erasmusbrug.

https://tweakers.net/ext/f/ouCB5phQ6UTg5ljjf1OrYyQQ/medium.jpg
Maasvlakte

https://tweakers.net/ext/f/fjo94juOtvDnh1y2XcvDSAGi/medium.jpg
Scheveningen

Up in the Sky...

Door Bl@ckbird op vrijdag 2 maart 2018 13:37 - Reacties (1)
Categorie: Fladderen.., Views: 1.362

Een krappe week geleden was het alweer 2 jaar geleden dat ik first solo ben gegaan. Vanwege tijdgebrek heb ik daarna helaas niet veel blogs meer kunnen posten, maar ondertussen heb ik niet stil gezeten. Begin november 2016 ben ik geslaagd voor m’n vliegbrevet. Het waren een paar mooie dagen in november, dus daar heb ik meteen gebruik van gemaakt en een examenvlucht geboekt. En met succes 8-)

Die zelfde week had ik ook een examen staan voor hercertificering van VMware VCP. Vanwege tijdgebrek was ik daarvoor gezakt, maar ik had een goed excuus. Niet veel later is ook VCP goed gekomen. Afgelopen jaar heb ik mooie tochten gemaakt met familie en vrienden. Afgelopen herfst heb ik vanwege het weer niet kunnen vliegen, maar de eerste vlieg uurtjes van 2018 zijn alweer geschreven.

Precies 2 jaar (+1 dag) na m'n first solo, was ik op Texel. En wat kan je dan beter doen, dan dat vieren met taart en cappuccino :P

https://tweakers.net/ext/f/tX1P9uPlS4J6FSdehXoPj8l5/medium.jpg

Bij vertrek van Lelystad kwam de Fouga Magister straaljager ook nog even een saluut brengen. (Althans... Dat mag ik mezelf dan graag wijs maken :P ) Links is de tijdelijke verkeerstoren te zien die Lelystad Airport heeft geleend van Defensie.

https://tweakers.net/ext/f/WJjWyDmIm4AJUt7Kgtsh2tee/medium.jpg

Even wuiven.. Hij maakte er een leuke show van. :)

https://tweakers.net/ext/f/ga8ip3ex4qAWBACEQgO0tZSU/medium.jpg

Best druk op een winterse zaterdag in februari:

https://tweakers.net/ext/f/XYyZxo1pr9oHcuScx6Dl4j1E/medium.jpg

Zaterdag 28 april organiseren de Diamond Flyers (m'n vliegclub), Nimbus Air (waar ik vlieglessen heb gedaan) en Aeglia (waar ik m'n vliegmedische keuring heb gedaan) overigens een open dag.
Wat kun je op de open dag allemaal zien, doen en verwachten?
  • Uiteraard onze vliegtuigen bekijken! We beschikken over een motorzwever (Super Dimona HK36TC), twee Katana’s (Diamond DA20), drie Diamond DA40 vliegtuigen met conventionele cockpits en een Diamond DA40 met glass cockpit. Ook de tweemotorige DA42 is aanwezig om te bewonderen.
  • Je krijgt informatie over de vliegtuigen, de stichtingen en het vliegen zelf. Er staan de hele dag ervaren vlieginstructeurs paraat.
  • We geven informatie over het vliegbrevet en de opleiding om deze te behalen.
  • Onze G1000 flight simulator en misschien er zelfs even op vliegen.
  • Medische informatie voor (aspirant)piloten. Ook onze ervaren artsen zijn de hele dag aanwezig; je kunt bijvoorbeeld je bloeddruk en/of ogen laten meten.Voorproefje zien? Kijk op https://vimeo.com/100923940
  • En … wanneer het weer het toelaat, kan er ook gevlogen worden! Jij beklimt dan natuurlijk de linker stoel en gaat vliegen onder leiding van een van onze bekwame instructeurs.
De uitnodiging is geschreven voor mensen die hun brevet willen halen, maar iedereen die geïnteresseerd is in General Aviation is natuurlijk van harte welkom. Ik ben er zelf in de middag.

Vooruit.. Nog één foto om het af te leren :) Dit keer ergens boven de IJssel.
https://tweakers.net/ext/f/h22To3ZpnIbaJjhixst1ygGt/medium.jpg