First Solo!

Door Bl@ckbird op vrijdag 26 februari 2016 08:00 - Reacties (14)
Categorie: Fladderen.., Views: 3.882

Sinds begin Mei heb ik een aandeel in twee leuke, kleine kistjes. En vorige week dinsdag mocht ik hier voor het eerst alleen mee op pad :) Het was tijd voor m'n First Solo 8)

Ik had verwacht dat ik eerst nog een rondje moest doen met een senior Flight Instructor, maar ze lieten me al gaan.. :) M'n Flight Instructor moest ik even afzetten voor de hangaar van de ANWB Trauma Heli. Don't know if that's a good thing.. :)Bij de run-up area was er een kist gestrand met pech, dus ik moest daar even omheen laveren. Ik was half bezig met de run-up (o.a. testen van de motor en andere systemen) en er werd een straight-in procedure afgekondigd. Normaal draaien kisten in het circuit hun rondje rond het vliegveld voordat ze landen. Grotere of snellere kisten kunnen niet zo krap manoeuvreren en landen direct op Lelystad Airport. (Zoals de Catalina vliegboot of snelle zakenjets.) 5 en 2 minuten voor de landing roepen ze om dat ze er aan komen. Dit heb ik wel eens vaker meegemaakt, maar dan zit er een instructeur naast je die een extra oogje in het zeil kan houden.

De eerste landing ging erg goed. De twee landing stuiterde ik iets teveel. Altijd ruimte voor verbetering zeg maar.. Na afloop waren er natuurlijk uitgebreide felicitaties en ik heb een nacht niet kunnen slapen van de adrenaline. :PDe PH-FLP, max. 730 kg schoon aan de haak en hij gaat een gangetje of 100 knopen.
( 185 km/uur, iets sneller met de wind mee.. )Cockpit van de andere kist: de PH-FLK.
Beide kistjes zijn Diamond DA20 Katana's en inmiddels zijn beide voorzien van nieuwe radio's en GPS navigatie.

Bovenstaand verhaal kan je misschien bekend voorkomen uit het "Heb je iets nieuws en MOET je het gewoon showen" -topic. Heb je vragen of wil je meer weten over het halen van een vliegbrevet, laat dat even hieronder weten in de reacties!

Dan neem ik het mee voor de volgende blogposts :)

Volgende: Bills, Bills, Bills... 03-'16 Bills, Bills, Bills...

Reacties


Door Tweakers user Ivos, vrijdag 26 februari 2016 12:45

Gaaf! Misschien even linkje maken naar dat topic in je blog? Ik zie zelf helaas te slecht om ooit een vliegbrevet te mogen halen (wel een keer een skydive gedaan, en dat smaakte in ieder geval wel naar meer), sowieso altijd leuk om over te lezen!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 februari 2016 12:45]


Door Tweakers user JPtjeeNL, vrijdag 26 februari 2016 12:59

Wow wat te gek! Ik heb er regelmatig aan zitten denken om dit in de toekomst te gaan doen. Wat ben je zoal hiervoor kwijt? Wat kost het behalen van je vliegbewijs, het onderhouden daarvan en het huren van een vliegtuig? Heb daar online al wat van gezien maar ben benieuwd hoe dat in de praktijk werkt.

Door Tweakers user Bl@ckbird, vrijdag 26 februari 2016 21:06

Ivos schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 12:45:
Gaaf! Misschien even linkje maken naar dat topic in je blog? Ik zie zelf helaas te slecht om ooit een vliegbrevet te mogen halen (wel een keer een skydive gedaan, en dat smaakte in ieder geval wel naar meer), sowieso altijd leuk om over te lezen!
Done. Topic staat wel in de huiskamer. Ik weet niet of je daar toegang toe hebt. Je hebt geen adelaarsogen te hebben om te mogen vliegen. Brildragend is geen probleem, als je tijdens je vluchten maar een reservebril bij je hebt. Voordat je aan een vliegopleiding begint is het handig om eerst een medische keuring te ondergaan. Zo voorkom je dat je een hoop geld uit geeft aan een vliegopleiding, terwijl je er dan achter komt dat je niet medisch geschikt bent.

Je kan ook een medische keuring ondergaan om te kijken wat wel de mogelijkheden zijn. Zo weet ik van een man die eerst z'n ogen liet keuren, voordat hij een volledige keuring onderging. Eisen voor verkeersvliegers zijn veel stricter dan bijvoorbeeld voor privépiloten of Zweefvliegers / ballonvaarders. Er zijn ook enkele privé piloten die medisch ongeschikt zijn, maar die altijd met een safety instructeur naast hun vliegen. Er zijn mogelijkheden, maar meten is weten. André Kuipers heeft bijvoorbeeld een medische keuring ondergaan voor privé piloten, terwijl je zou zeggen dat de keuring veel strenger is dan die voor verkeersvliegers.
JPtjeeNL schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 12:59:
Wow wat te gek! Ik heb er regelmatig aan zitten denken om dit in de toekomst te gaan doen. Wat ben je zoal hiervoor kwijt? Wat kost het behalen van je vliegbewijs, het onderhouden daarvan en het huren van een vliegtuig? Heb daar online al wat van gezien maar ben benieuwd hoe dat in de praktijk werkt.
Goede vraag! Volgende post ga ik hier dieper op in. Toen ik me aan het oriënteren was kon ik er niet echt goede informatie over vinden, dus dit neem ik mee. Thx!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 februari 2016 21:10]


Door Tweakers user Ample Energy, vrijdag 26 februari 2016 21:54

Ik blijf dit zo vet vinden :D Ik hoop ook ooit een keer mijn brevet te halen. Nu op mijn 24e nog niet helemaal verstandig, maar wat lijkt het me mooi. Misschien eens onderzoeken naar wat de kosten voor ultralights zijn, maar dan zou ik het liefste nog vanaf een weiland op willen stijgen voor de korte rondjes.

Over de ogen: mijn kleurenzicht is niet perfect, maar volgens mij maakt dat alleen uit als je 's nachts wilt vliegen en dat hoeft voor mij niet per sé. Mag jij wel 's nachts vliegen?

"Heb je vragen of wil je meer weten over het halen van een vliegbrevet, laat dat even hieronder weten in de reacties!"
Wat mij betreft mag je elke brainfart posten!

Hoe ben je met flight simulators trouwens? Nooit geboeid, al jaren pro, of..? :P

Ik vond het trouwens wel jammer dat ik het motorgeluid niet kon horen.

Door Tweakers user Bl@ckbird, vrijdag 26 februari 2016 23:40

Vanaf je 16e kan je al een vliegbrevet halen. In de theorie cursus zat een jongen die 17 was. ( Nu had hij in de VS ook al gevlogen.) Als je nog geen vriendin of kinderen hebt, is het nu het moment om een brevet te halen, want is is best prijzig en kost ook redelijk wat tijd. (En tijd en geld heb je niet meer als je een vrouw en/of kinderen hebt. :) )

Ik wilde niet wachten tot ik 50 ben / in een midlife crisis zit / de kinderen de deur uit zijn. Ik weet niet zeker of je met kleurenblindheid mag vliegen.. Volgens mij is het pas een probleem als je op instrumenten wil gaan vliegen, maar een aeromedical keuringsarts kan je daar meer over vertellen. Voor op het zicht nachtvliegen, heb je een rating nodig en die heb ik nog niet. Voorheen mocht dat ook alleen in Duitsland. Maar nu met de Europese regels moet de overheid dit langzaam aan ook in Nederland gaan toestaan.

In m'n jeugd heb ik veel met Flight Sim zitten spelen. (FS4, 95, 2000) Daarna ben ik meer gaan fotograferen. Niet echt een die-hard spotter dat ik overal een plaatje van wil hebben, maar meer om de actiefoto's. Meer één á twee keer per jaar een vliegshow bezoeken. ( Opendag KLU, Airtattoo, Farnborough. ) Ik ben vaak met kleinere kisten mee geweest en vorig jaar dus begonnen met lessen.

Motorgeluid is irritant. M'n instucteur heeft niet voor niets een Bose A20 headset met active noise canceling. :) Ik neem m'n lessen op met m'n GoPro en heb ee verloopkabeltje om ook de radio op te nemen. ( En de onderlinge communicatie tussen mij en m'n instructeur.) Ik kan dan alles thuis even rustig terug afspelen. Ook met de communicatie van kistjes om mij heen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 27 februari 2016 00:00]


Door Tweakers user Leader98, zaterdag 27 februari 2016 10:08

Een keer meegevlogen in een Cessna maar ik was onder de indruk dat de piloot de radio überhaupt kon verstaan... Ik vond het niet duidelijk doorkomen, maar heb ook weinig kennis van het jargon.

Door Tweakers user PupStar, zaterdag 27 februari 2016 14:08

Leuke video Bl@ckbird!
Verstandig dat je vroeg bent begonnen, dan heb je nog lang plezier van je PPL. :)
Bedankt voor het delen.

Door Tweakers user Ethirty, zaterdag 27 februari 2016 14:55

Heel gaaf. Ik heb dit al heel lang op mijn wishlist staan, maar ik heb altijd het idee dat het een onbetaalbare hobby is. Een uiteenzetting van hoe je tot je eerste solo komt en een toelichting van de kosten zou zeer welkom zijn.

Door Tweakers user mvh, zaterdag 27 februari 2016 15:43

Grappig dat ze bij die stichting ook dieselvliegtuigen hebben, en dat de eerste daarvan PH-TDI is gedoopt. Is dat toevallig of kun je daar voor kiezen?

Door Tweakers user Fly-guy, zaterdag 27 februari 2016 20:53

Welkom bij de club... Mijn eerste solo ligt al weer wat jaren achter me, maar ik herinner mee het nog goed. Zeker de solo overland vluchten, van Lelystad naar Teuge (spannend en nieuw veld), naar Beek (een echt vliegveld met echte grote toestellen) en naar Midden Zeeland (met een crossing door de RTM ctr over de rivier, hoe gaaf).

Je gaat nog heel leuke dingen doen... :)

Door Tweakers user Bl@ckbird, zondag 28 februari 2016 23:43

Ethirty schreef op zaterdag 27 februari 2016 @ 14:55:
Heel gaaf. Ik heb dit al heel lang op mijn wishlist staan, maar ik heb altijd het idee dat het een onbetaalbare hobby is. Een uiteenzetting van hoe je tot je eerste solo komt en een toelichting van de kosten zou zeer welkom zijn.
Staat voor de volgende post in de planning. Thx!
deblaauwn schreef op zaterdag 27 februari 2016 @ 15:43:
Grappig dat ze bij die stichting ook dieselvliegtuigen hebben, en dat de eerste daarvan PH-TDI is gedoopt. Is dat toevallig of kun je daar voor kiezen?
Als nieuwe (of geïmporteerde) vliegtuigen worden ingeschreven in het luchtvaartregister, dan mag je idd. de registratie kiezen. (Mits et niet aanstootgevend is, enz.) PH-TDI is met opzet gekozen. Bij Wing over Holland vliegt een watervliegtuig met de registratie PH-DUK. Jan Tuijp (basgitarist van de band BZN) vliegt met de PH-BZN. De trauma heli's zijn ook grappig:
  • PH-HVB staat voor Hulp Van Boven
  • PH-MAA staat voor Medical Air Assistance
  • PH-ELP lees als p-HELP
  • PH-MMT staat voor Mobiel Medisch Team
  • PH-ULP lees als p-HULP
Fly-guy schreef op zaterdag 27 februari 2016 @ 20:53:
Welkom bij de club... Mijn eerste solo ligt al weer wat jaren achter me, maar ik herinner mee het nog goed. Zeker de solo overland vluchten, van Lelystad naar Teuge (spannend en nieuw veld), naar Beek (een echt vliegveld met echte grote toestellen) en naar Midden Zeeland (met een crossing door de RTM ctr over de rivier, hoe gaaf).

Je gaat nog heel leuke dingen doen... :)
Ik heb hier en daar op blogs en Facebook pagina's al leuke bestemmingen voorbij zien komen. :) (CTR crossing over Schiphol bijvoorbeeld :) )

Door Tweakers user Ample Energy, dinsdag 1 maart 2016 20:41

Bl@ckbird schreef op vrijdag 26 februari 2016 @ 23:40:
Vanaf je 16e kan je al een vliegbrevet halen. In de theorie cursus zat een jongen die 17 was. ( Nu had hij in de VS ook al gevlogen.) Als je nog geen vriendin of kinderen hebt, is het nu het moment om een brevet te halen, want is is best prijzig en kost ook redelijk wat tijd. (En tijd en geld heb je niet meer als je een vrouw en/of kinderen hebt. :) )

Ik wilde niet wachten tot ik 50 ben / in een midlife crisis zit / de kinderen de deur uit zijn. Ik weet niet zeker of je met kleurenblindheid mag vliegen.. Volgens mij is het pas een probleem als je op instrumenten wil gaan vliegen, maar een aeromedical keuringsarts kan je daar meer over vertellen. Voor op het zicht nachtvliegen, heb je een rating nodig en die heb ik nog niet. Voorheen mocht dat ook alleen in Duitsland. Maar nu met de Europese regels moet de overheid dit langzaam aan ook in Nederland gaan toestaan.

In m'n jeugd heb ik veel met Flight Sim zitten spelen. (FS4, 95, 2000) Daarna ben ik meer gaan fotograferen. Niet echt een die-hard spotter dat ik overal een plaatje van wil hebben, maar meer om de actiefoto's. Meer één á twee keer per jaar een vliegshow bezoeken. ( Opendag KLU, Airtattoo, Farnborough. ) Ik ben vaak met kleinere kisten mee geweest en vorig jaar dus begonnen met lessen.

Motorgeluid is irritant. M'n instucteur heeft niet voor niets een Bose A20 headset met active noise canceling. :) Ik neem m'n lessen op met m'n GoPro en heb ee verloopkabeltje om ook de radio op te nemen. ( En de onderlinge communicatie tussen mij en m'n instructeur.) Ik kan dan alles thuis even rustig terug afspelen. Ook met de communicatie van kistjes om mij heen.
Ja, als ik op m'n 17e 20.000 op mijn rekening had staan had ik het ook wel geweten :P Maar het gaat helaas nog wel even duren en daarna is het vliegen ook niet gratis. Maar ja, die stap is nog wel te overzien.

Ik heb niet het gevoel dat ik kleurenblind ben, want als je ergens naar zou wijzen herken ik de kleur wel. Het gaat meer om extreem donker paars dat ik als zwart zie of heel licht roze dat ik als lichtgrijs zie. Bijvoorbeeld dit heb ik niet:
http://mommersontwerp.nl/images/kleurenblind01.jpg
Maar bij de volgende cirkels zie ik maar 3 cijfers i.p.v. alle 5 en eigenlijk is er maar 1 echt duidelijk.
http://leeftips.nl/wp-con...5/10/kleurenblindfoto.jpg

Ik moet inderdaad maar eens met zo'n arts praten. Ik hoop alleen niet dat hij m'n droom kapotmaakt :P Ik zie mezelf over een paar jaar wel af en toe een rondje maken over Nederland of een weekendje Noorwegen doen of zo!

Dat fotograferen ken ik wel! Heb nooit op de nummers gelet, maar vliegtuigen zijn prachtige onderwerpen voor fotografie.

Voor jou zal het geluid wel vervelend zijn, maar voor mij is het nog niet vertrouwd :P Een filmpje van 30 minuten met constante herrie is natuurlijk ook niet alles, maar ik vind het nog wel leuk om te horen wanneer er gas bij komt of wordt teruggenomen.

Door Maaike, donderdag 9 juni 2016 22:29

Beetje late reactie, maar je mag kleurenblind zijn als je je PPL wilt halen. Je mag dat idd niet nachtvliegen en volgens mij mag CPL ook niet (niet 100% zeker).

En verder: vliegen is geweldig! Ik kan het iedereen aanraden! Ik vlieg ook bij de Diamond Flyers / Nimbus Air. Afgelopen maandag m'n 'laatste' solo gedaan naar Texel. Erg mooie vlucht! Binnenkort examen, ik heb er zin in!

(En ik ben niet zo'n voorstander van noise cancellation, ik wil graag horen wat dat vliegtuig doet).

Maar ik heb jou volgens mij nog niet echt gezien? Of ik kijk verkeerd. Veel plezier in ieder geval nog en we zien elkaar vast wel eens! Geniet van de leuke lessen!

Door Tweakers user Bl@ckbird, donderdag 9 juni 2016 23:15

Mijn beide instructeurs hebben een headset met noise cancellation en het niet horen van motor geluid schijnt erg mee te vallen. (Zodra motorgeluid verandert, kan de noise cancellation dit niet weg filteren en hoor je dus het veranderde motorgeluid.) Inmiddels heb ik er wat solo vluchten op zitten en zit ik tegen progression test 3.

Succes met je examen!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 10 juni 2016 12:33]


Reageren is niet meer mogelijk